Reklama
 
Blog | Filip Fremund

Poděkování stávkujícím dětem

Zdá se, že s příchodem nového milénia se role osudových roků našeho národa ujímají roky končící devítkou. Po 30 letech od sametové revoluce přináší rok 2019 něco, co má potenciál proměnit naši společnost. Není to jen postupně narůstající občanské vzepětí vedené „zběhlým“ vysokoškolákem Mikulášem Minářem, ale i hnutí „flákajících “ se středoškoláků Školní stávka pro klima, známější pod názvem Fridays For Future (FFF)[1].

Čeští středoškoláci se přidali k 15leté švédské žákyni základní školy Gretě Thunbergové, která se rozhodla sama stávkovat proti „zelené“ nečinnosti švédské vlády[2] a jejíž duševní zdraví dokázal VK junior, patrně postižen akutní atakou jinak poměrně chronické rodové neomylnosti v oblasti čehokoli, diagnostikovat na dálku[3], a následovali své vrstevníky ve stovkách měst a desítkách zemí celého světa.

Vlastně je to trefné, svými pátečními akcemi říkají nám rodičům, politikům, zkrátka všem, kteří řídí jejich svět: „Vy se nestaráte o náš budoucí svět, tak my se čas od času (vždy v pátek) nebudeme podílet na tom vašem současném světě“.  A jsou odhodláni ve svém protestu vytrvat. Dokud nedojde ke změně. Dokud se nezměníme my, dočasní „vládci“ jejich světa.

Je třeba ocenit, že při akcích FFF nehoří popelnice ani auta, nelétají dlažební kostky ani Molotovovy koktejly. Osobně oceňuji i humor hesel a transparentů. A uklízejí po sobě, což se jim třeba doma někdy úplně nedaří J.

Možná by jim člověk tu a tam něco vytkl či poradil, mnozí se nad hnutím FFF pobaveně usmívají, jiní aktivity FFF znevažují. My bychom však těmto z velké části ještě neplnoletým měli být vděčni. To oni prokazují velkou míru dospělosti, když myslí a hlavně konají za horizont pátečního mejdanu, letošní dovolené či nákupu nového čehokoli. Říkají nám: „Konejte prosím tak, abychom mohli páteční mejdany pořádat nejen my, až budeme dospělí, ale taky vaše vnoučata a pravnoučata“.

Najednou se nám rozpadá představa jednolité generace připoutané k obrazovkám větších či menších rozměrů (to podle toho, co je zrovna v módě) a měřící svůj život počtem „lajků“ či „přátel“ na sociálních sítích. Najednou i ty sociální sítě dávají větší (nebo aspoň nějaký, namítl by skeptik) smysl.

Jdou proti proudu, vystupují z komfortní zóny našich zaběhaných představ a schémat, provokují. Ano, k jejich věku patří vzpoura, ale toto není vzpoura alkoholových excesů, „neposlouchatelné“ hudby či „nenositelného“ oblečení. Vzpomeňme těch, o kterých dnes smýšlíme s úctou a kteří patří do našeho „kánonu“ (samozřejmě s rozdíly dle předsvědčení každého z nás): starozákonní proroci, Ježíš, Jan Hus, K. Havlíček Borovský, TGM nebo třeba Jan Palach – ti všichni šli svými slovy i skutky proti proudu své doby, ti všichni se vydali za horizont svého pohodlí, soukromých zájmů a společenských konvencí. Toto je jiná vzpoura.

Děkujeme vám za toto vzpouru.

Za všechny souznící „ten, kterému v iniciálách chybí jedno F“

P.S.: o tom jací jsou, co si myslí a co cítí se můžete dozvědět mimo jiné zde: https://a2larm.cz/2019/06/az-budu-velka-chci-byt-nazivu/

 

 

 

 

 

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koln%C3%AD_st%C3%A1vky_pro_klima

[2] https://cs.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunbergov%C3%A1

[3] https://nazory.aktualne.cz/komentare/klaus-ml-brani-svet-mazaku-jejich-klid-na-praci-stare-zbozi/r~56f989808c2e11e9ad610cc47ab5f122/

Reklama