Reklama
 
Blog | Filip Fremund

O cílech a prostředcích

Je zajímavé, jak ve společnosti, ve kterém je nejčastějším přáním „hlavně to zdravíčko“ (s nevysloveným dovětkem „ostatní si nakrademe“, v lepším případě „nakoupíme“), tak málo v období pandemie COVID-19 rezonuje ochrana životů a zdraví těch nejzranitelnějších. V diskuzích často prosvítá nevyřčené „stejně by dříve nebo později umřeli“. Domyšleno ab absurdum bychom tak mohli rezignovat na celou naši moderní medicínu a hygienické vymoženosti. Ostatně, dříve nebo později umřeme všichni. Otázkou však je, zda někteří neumřou dříve jen díky naší sebestřednosti a bezohlednosti.

Možná je to otázkou vyjasnění si toho, co jsou cíle a co jsou prostředky k dosažení těchto cílů. Věřím, že je stále naším cílem zabránit utrpení a předčasným úmrtím všech, tedy nejen starších, obézních, kuřáků, milovníků alkoholu, ale i těch, kdo se narodí s vrozenou poruchou nebo které potká náhodné neštěstí, nebo třeba i zdánlivě zdravých. K ochraně všech těchto skupin slouží různé prostředky (léky, operace, režimová opatření, diety, atd.), málokterý z prostředků má však tak zásadní dopad na životy mnoha dalších lidí jako protiepidemická opatření při právě tak nakažlivé virové infekci, jakou je COVID-19.

Nechci být obhájcem postupu vlády ČR při řešení pandemie (kritický pohled na její činnost by byl spíše na menší brožurku), ale zdá se mi, že často zapomínáme na jednu podstatnou věc: není cílem zakázat sport, není cílem zakázat kulturu, není cílem zabránit dětem ve vzdělání, není cílem… šlo by pokračovat dále. To jsou všechno jen dočasné prostředky zabraňující šíření viru v populaci, což je potřebné ke zmírnění dopadů pandemie do doby, než bude populace dostatečně proočkovaná (ani „přirozené“ promoření, zdá se, nemá dostatečnou účinnost).

Je samozřejmě možné a vlastně i velmi nutné vést diskuzi o jednotlivých opatřeních. Přitom je třeba stále brát v úvahu, že spoustu informací stále nevíme, jen tušíme nebo odhadujeme z nedokonalých dat. (Nej)chytřejší budeme, až to bude za námi.

Klíčovým bodem však je pochopení a porozumění tomu, co je hlavním cílem: ochránit každého, kterého ochránit můžeme.

Reklama