Reklama
 
Blog | Filip Fremund

Posel pokroku, popleta nebo populista?

Ministrův tým zaostří na EU i onkologii je název článku na serveru Lidovky.cz, ve kterém ministr zdravotnictví Válek mimo jiné pronesl:  „Léky by měly být na celém trhu dostupné za stejnou cenu tak, aby malé země nedoplácely na nízký počet obyvatel.“[1]

Inu, věc se má tak, že ceny a úhrady léčivých přípravků jsou ve výlučné pravomoci členských zemí EU. A jsem přesvědčen, že na tomto principu („jaký si to udělám, takový to mám“) trvaly z mnoha důvodů všechny členské země. Díky tomuto řešení jsou opravdu ceny léků v různých zemích EU opravdu velmi různé. Ty rozdíly jsou až v desítkách procent a ČR patří mezi země s nejnižšími cenami léků v EU a určitě má nižší ceny než srovnatelně veliké země, jako je například Rakousko nebo Nizozemí (platí tedy známé pravidlo: „na velikosti nezáleží“)

Hůře jsme na tom v rychlosti přístupu léků na náš trh, ovšem tento přístup jsme (si sami :-)) poměrně razantně nedávno upravili novelizací příslušného zákona (ano, chceme si to udělat trochu lepší… a po nějaké době uvidíme, jak se nám to povedlo).

Tedy ve zkratce: EU nemá nic společného s tím, jak drahé a dostupné jsou léky v členských zemích.

Vysvětlení tohoto prohlášení je ukrytu v titulku blogu:

  1. Pan ministr je poslem pokroku a objevil způsob jak zharmonizovat to, co dosud nikdo harmonizovat nechtěl a neuměl, a rozhodl se svoji politickou kariéru ošperkovat prosazením této dosud utajované revoluční změny na úrovni EU.
  2. Pan ministr je popleta a dosud mu nikdo nevysvětlil, jak je to s cenou a úhradou léků v ČR.
  3. Pan ministr je populista a neodolal pokušení, kterému bohužel neodolalo mnoho před ním a neodolá ani mnoho po něm.

Volbu nejpravděpodobnější odpovědi nechám na laskavém čtenáři.

 

 

 

 

 

 

[1] https://www.lidovky.cz/domov/valkum-tym-zaostri-na-eu-i-onkologii-namestek-pro-evropskou-agendu-prijde-patrne-z-farmabyznysu.A220103_124758_ln_domov_tmr

Reklama