Reklama
 
Blog | Filip Fremund

Proti všem až skoro „covidové“ Temno prof. Thona

Prof. Thon je bezesporu velkým odborníkem v oblasti imunologie, ovšem jeho vyjádření mimo oblast imunologie vykazují značnou míru nevím, zda vědomého či nevědomého neporozumění základům epidemiologie, interpretace klinických studií a medicíny založené na důkazech.

Dne 11. 10. 2021 poskytl Lidovým novinám rozhovor, ve kterém sděloval některé informace, které jsou buď nepravdivé, nebo zavádějící.

Např.: „U nás se tvrdí, že existuje bezinfekčnost naočkovaných, což je naprostý nesmysl“.

Skutečnost je taková, že nikdo nic takového (s výjimkou zmateného výroku bývalého ministra Blatného, který tak chtěl nešikovně podpořit očkování) netvrdí. Stav, že ten, kdo je očkován, se nemusí kontrolně testovat, neznamená, že ho považujeme za dezinfekčního, znamená jen to, že je považujeme za tak dobře chráněného, že šance zachytit u něj bezpříznakovou nákazu je mizivá. Samozřejmě, že s postupujícím časem a přibývajícími znalostmi budeme muset uvážit, jak dlouho od očkování budeme tuto ochranu považovat za dostatečnou.

Dále v textu: „Proočkovaná většina populace může podle něj přenášet velké množství viru“.

Je dostatečně prokázáno, že očkovaní mají několikrát nižší riziko, že se nakazí, a pokud se nakazí, tak je několikanásobně nižší riziko, že nakazí někoho jiného.

Ukažme si na příkladu sportovního utkání mezi Očkovanou Lhotou a Neočkovanou Lhotou, které se účastní 5 tisíc fanoušků z každé obce (přibližně stejně starých, stejně zdravých a stejně dodržujících ochranná opatření). Nakazí-li se na této akci dejme tomu 100 neočkovaných, tak očkovaných bude jen 20 (to jsou pro názornost lehce zjednodušená data z rozsáhlých studií). Pokud 100 neočkovaných dále nakazí dejme tomu dalších 100 lidí, 20 očkovaných jich nakazí jen 5. Výsledkem Neočkované Lhoty tedy bude 200 (100 + 100) nakažených, zatímco výsledkem Očkované Lhoty bude 25 (20 + 5) nakažených.

Pokud převedeme naše imaginární obce na celou republiku, tak 5 milionů neočkovaných „vygeneruje“ za stejné situace 200 000 nakažených, zatím očkovaní „vygenerují“ jen 25 000 nakažených.

Budeme-li v našem příkladu pokračovat dále a budeme předpokládat, že 90 % nakažených je bezpříznakových, 10 % onemocní a 1 ze 100 zemře (hnidopiši mne jistě zasypou jinými čísly, ale zde jde o ilustrativní příklad ukazující na většinou bezpříznakový charakter nákazy), tak neočkovaná půlka republiky „dosáhne“ 20 000 nemocných a 2000 mrtvých, zatím výsledkem očkované půlky republiky bude 2500 nemocných a 250 mrtvých.

Ačkoli tedy i očkovaní mohou přenášet nákazu, zcela nepochybně ji nepřenášejí stejně jako neočkovaní.

Prof. Thon: „Jak jsem již zmínil, můžeme se letmo setkávat s infekcí, a pokud to není ve vysoké dávce, dostáváme upomínající dávku infekce a imunitní systém tak trénujeme, a to právě na úrovni imunitního slizničního systému.“

Jak prof. Thon pozná nevysokou dávku? My zatím ani nevíme, jaké je ta kritická (= k nákaze vedoucí) virová nálož (pokud něco takového vůbec existuje), jak pak můžeme stanovit nevysokou „posilovací“ dávku?

Jakkoli je mnoho závěrů a informací v rozhovoru správných a korektních, uvedená sdělení nepřímo (zejména těm, kteří to tak chtějí slyšet) říkají:

  • Neočkovaní jsou bezdůvodně diskriminováni
  • Stejně to přenáší všichni, tak proč bych se měl zrovna já (mladý, zdravý, sportující, jinak odolný, atd…) očkovat
  • Kašlu na ochranná opatření, nejlepší ochrana je to přechodit

A tvrzení „Očkovaní se však nemusí testovat, takže šíří virus pod státní ochranou…“ je už opravdu velmi silná káva z myšlenkové oblasti pana naštěstí bývalého poslance Volného.

Tudy cesta k rozumnému zvládnutí pandemie nevede.

 

Reklama