Reklama
 
Blog | Filip Fremund

Když řídíme stát jako firmu

Premiér, (ne)politik a (ne)vlastník Agrofertu touží řídit Česko jako firmu. Není-li to pouze kampaň nebo „účelovka“, případně kombinace obojího, zdá se, že se v posledních dnech naší „firmě“, respektive jejímu managementu tak úplně nedaří.  A s tím je třeba něco udělat, je třeba ukázat, kdo to tady drží pevně v rukou.

Jaké možnosti se nám nabízí? Optimalizovat firmu zefektivněním činností = propuštěním zaměstnanců? Koho však propustíme, 10 % v každé divizi nebo se zbavíme problematických provozů? Že bychom se zbavili pražské kavárny? Ta ale zrovna platí dost na daních, a o ty nám jde především… Nebo někoho, o kom si dlouhodobě myslíme, že nic nedělá a jen žvaní? No jo, to bychom museli propustit sami sebe a 77 svých followerů. A koneckonců, ono nerudovské: Kam s nimi či s námi?

Nebo se poohlédnout po nějaké akvizici? Není někde nějaká menší, nadějná „státofirmička“ (raději s lehce autoritářským vedením, aby se to dlouho netáhlo, protože my jsme hlavně obchodník…), kterou bychom posílili pozici naší firmy?

Případně se pohlédnout po nějakém silnějším partnerovi? Fúze s našimi slovenskými bratry 25 let po rozpadu společného státu moc smysl nedává, a oni tam taky teď mají „tú Čaputovú“… To Orbán, to by bylo „jiný kafe“, ale s nimi zase nemáme společnou ani hranici, ani řeč, snad jen toho nepřítele Sorose.

Nebo že by naopak nás koupil nějaký opravdu silný hráč? Rusko s tím má určité zkušenosti, i když pohříchu jen dočasné… To je pech, že my doma vždycky trochu zapomeneme, že už jsme součástí jiného holdingu.

No jak to vypadá, budeme se muset v nejbližší době soustředit spíše na úpravu produktového portfolia. Teď, když opravdu výborně zabrala ta červená čepice, bychom mohli v té „trumpetizaci“ pokračovat a napříště místo koblih rozdávat donuty.

Ono by se totiž taky mohlo stát, že by mohla přijít předčasná valná hromada a všechno by pak mohlo být jinak. I když teď, co se ústava stala spíše toaletní pomůckou než právním předpisem nejvyšší síly, je možné, že se všechny řádné i mimořádné valné hromady mohou jít klouzat.

Jestli ono nakonec nebude nejlepší to tu ještě trochu vytunelovat a pak to poslat do insolvenčního řízení.

Takhle jste si to představoval, pane premiére?

Reklama